Gece emzirmek daha kaliteli uyku sağlıyor. Nasıl mı? Prolaktin hormonu süt salınımını uyarmak için hipofiz bezinden salgılanarak süt üretimini sağlar. Süt hormonu olarak da bilinen prolaktinin salgısı gece artmaktadır. Gece emzirmeleri de prolaktin düzeyini arttırdığı için süt yapımı artmaktadır. Yeterli süt üretiminin emzirmeye bağlı olduğunu da düşünürsek anne ve bebeğin aynı odada kalması sağlanarak bebeğin gece de emzirilmesi teşvik edilmelidir.
Bebeği ile aynı odada kalmak annenin huzurlu, bebeğin güvende olmasını sağlayacaktır. Bebeğin yeri annesinin yanıdır, anne ile ayrı yatakta-aynı odada yatması emzirmeyi ve böylece bebek sağlığını olumlu etkiler. Aynı zamanda bebeklerin sık emmesi emzirmedeki başarıyı etkileyen en önemli faktördür. Anne, bebeği ağladıkça ya da kendi istedikçe kucağına almalı ve emzirmelidir. Bebeğin annenin yanında tutulması uygulamasıyla anne ve bebek daha mutlu olmaktadır. Ağlama ve aç kalma gibi endişeler olmadığından bebek daha iyi dinlenmektedir. Bebeğin huzurlu olması annenin de kaliteli uyumasını desteklemektedir. Bebeği ile aynı odada olan annenin emzirmede daha başarılı olduğu görülmektedir.
Emzirme; sadece fiziksel beslenmeyi değil ruhsal olarak beslenmeyi de sağlar. Bebek ve anne arasında karşılıklı duygusal bir beslenme söz konusudur. Emme sırasında anneyle bebek arasında duygusal bir alışveriş olur. Anne sütüyle beslemek, bebekle anne arasındaki psikolojik bağı güçlendirir. Bebeğin ilk yarım saat içinde emzirilmesi ve anne ile birlikte aynı odayı paylaşması; anne ile bebek arasında bir bağ oluşmasını sağlayacaktır.
Sonuç olarak , emzirmenin sıklığı ve şekli kadar zamanı da önemlidir. Bebekler, emme ve uyku kalitesinin artması için geceleri de mutlaka emzirilmelidir.