MUTFAKTAKİ SİHİRLİ TOZLAR: BAHARATLAR

Bitkilerin farklı bölümlerinin toz veya küçük parçalar haline getirilmesi ile elde edilen  baharatlar;  yemeklerde, içeceklerde ve yağlara katılarak hem lezzeti hem de sağlığı destekleyici etkiler yaratabiliyor.

Eğer bir aşçı baharatları tanıyorsa ve doğru yemekte doğru baharatı kullanıyorsa yemeklerinin çok daha lezzetli olacağı kesin. Pek çok kez dışarıda tükettiğimiz bir yemeği evde deneme çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının temelinde de bu sihirli dokunuş yatmakta.

Genel olarak lezzeti arttırmanın yanında her bir baharatın insan vücuduna farklı etkileri olduğunu da unutmamak gerek. En sık kullandığımız bazı baharatların sağlığımıza faydaları şu şekilde;

Pul biber; kanser hücreleriyle çok güçlü bir şekilde savaşan likopen içermektedir. Özellikle prostat, pankreas ve rahim kanseri hücreleriyle daha etkin bir şekilde savaşmamızı sağlar. Vücut sıcaklığını arttırıp, oksijenlenmeyi arttırır ve kilo kaybını da destekler.

Kimyon; astım ve bronşitte destekleyici tedavi olarak kullanılmakla birlikte cilt sağlığını da korur.

Sumak; C vitamini deposu olan sumağı özellikle kırmızı etlerle birlikte tükettiğinizde demir emilimini arttırır.

Karabiber; içerisindeki piperin maddesi ile metabolizmayı güçlendirir. Mide asit salınımı destekler ve sindirimi hızlandırır. Öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir.

Tarçın; kan şekerini dengeler ve iştah kontrolü sağlar.

Zerdeçal ; kötü kolesterol ve total kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü arttırıcı etki gösterir. Çok güçlü bir antioksidandır ve oksijen radikallerini süpürücü etki gösteririr. Özellikle kanserden korunmada mutfağımızdan eksik etmememiz gereken baharatların başında gelir.

Baharatların bu etkilerini bilerek fazla tüketmek de vücut için ekstra bir yük oluşturup toksik etkiler yaratabilmekte. Bundan dolayı baharat kullanımın aşırıya kaçmaması, ılımlı miktarlarda destekleyici olarak kullanılması çok önemlidir. Örneğin; fazla kimyon tüketimi kan şekerini düşürürken, fazla karabiber tüketimi de mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.

Hipokrat’ın dediği gibi ‘İlaç ile zehri ayıran şey dozdur.’ Dozuna dikkat ederek kullanacağınız sihirli tozlarınızla sağlıklı mutfaklar diliyoruz.

 

Share: