GEBELİKTE AKDENİZ MUTFAĞI’NIN ÖNEMİ

Gebelikte beslenme annenin ve bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayacak şekilde olmalıdır. Annenin beslenmesi doğrudan bebeğin gelişimini etkilemektedir. Sağlıklı beslenme, anne karnında olduğu kadar doğum sonrası da bebeğin ileride yaşayabileceği sağlık problemlerine karşı direnç kazanmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda anneden kaynaklı hatalı beslenme sonucu sık karşılaşılan sağlık problemleri annede gestasyonel diyabet, annede tip 2 diyabet, bebekte tip 2 diyabet, bebekte alerji- astım şeklindedir. Bu sağlık problemleri hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, obezite gibi hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir.

Gebelikte hatalı beslenme sonucu her 5 anne adayından biri gestasyonel diyabete yakalanmaktadır. Genetik faktörlerin etkisi yanında en önemli etkenin annenin hatalı beslenmesidir. Yapılan çalışmalarda kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin sık tüketilmesi yani Batı tarzı beslenme gestasyonel diyabet gelişimini desteklemektedir. Taze meyve ve sebze, beyaz et ve balık,  sağlıklı yağ kaynakları ve tam tahıllıları içeren Akdeniz tipi beslenme ise gestasyonel diyabet gelişimini önlemektedir. Karbonhidrat düşük, hayvansal ve doymuş yağların yüksek tüketilmesi yine gestasyonel diyabet gelişimini desteklemiştir. Kısacası annenin sağlıklı,  yeterli ve dengeli beslenmesi için kapılar Akdeniz Mutfağı’na açılmaktadır.. Mutfağımızı Akdeniz tipi beslenmeye yönlendirmek istiyorsak mutfağımızda yapmamız gereken devrimler şunlar olacaktır,

  • Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Özellikle boş enerji kaynağı olan paketli ve yüksek şekerli ürünlerden uzak durun.
  • Ekmeklerinizi ve tahıllarınızı tam tahıllı tercih edin. Öğünlerin yanında ekmek yoksa bulgur, karabuğday, tam buğday makarna gibi tercihler yapabilirsiniz.
  • Haftanın en az iki günü balık yemeyi tercih edin. Balığı pişirirken ızgara, buğulama, fırın yöntemlerini tercih edin.
  • Haftada en fazla iki kez kırmızı et tüketin. Protein ihtiyacını daha sık tavuk, balık, yumurta, hindi eti ve kurubaklagillerle sağlayın.
  • Süt ve süt ürünlerinin tüketiminde miktara dikkat edin. Yoğurdu ev yoğurdu olarak tercih edin.
  • Sofralarınızda katı yağlardansa bitkisel yağlara yer verin. Tereyağı, margarin, kuyrukyağını sofralarınızdan uzak tutmaya çalışın.
  • Sonuncusu ve en önemlisi de düzenli miktarlarda su tüketin.
    En az 10-12 bardak su tüketimi ve bebeğiniz için de ek olarak 500 ml kadar su tüketmeye çalışın.

Unutmayın gebelik boyunca dikkat edeceğiniz tüm bu beslenme tüyolarıyla bebeğinizin tüm hayatına dokunmuş olacaksınız. Kendinize ve bebeğinizin sağlıklı olacağı yarınlar için Akdeniz Mutfağı’na geçişi sağlamanız dileğiyle..

Share: